Freyjabók

Scones

Kategori: Bröd


Fick sådan otrolig lust att påbörja dagen med nybakade scones häromdagen. Ibland blir jag lite sur på mig själv att jag inte oftare tar och går "den extra milen" för en god frukost, speciellt då jag tack vare jobbet ofta har gott om tid för frukosten. Det är så lätt att man äter samma frukost dag ut och dag in utan några större klagomål. Men att äta samma mat som middag flertalet dagar i rad är det inte många som kan tänka sig! Är inte det underligt... Frukost som ändå är dagens viktigaste mål.
Just scones ligger nära hjärtat för mig då de varje gång jag äter de påminner mig om de varma sommardagarna som liten då hela familjen åkte ut till sjön skiren i Finspångs-trakterna för att bada och äta kvällsmat med just nybakade scones. Det är ganska fantastiskt att hjärnan minns lukter och smaker så pass mycket bättre än just minnesbilder. Men åter till själva sconsen! Receptet går mycket enkelt att halvera och bara göra en kaka. Scones är ju tyvärr aldrig lika goda kalla som nybakade..

Detta behövs för 2 st sconesbröd:
4 dl vetemjöl
0,5 dl vetegroddar
2 krm salt
50 g smör eller margarin
2-2,5 dl mjölk

Sätt ugnen på 250 grader.
Blanda vetemjöl, vetegroddar, bakpulver och salt i en bunke. Finfördela smöret/margarinet i mjölblandningen och tillsätt mjöljen. Rör ihop med elvispens degkrokar till en kladdig deg.
Fukta händerna och dela upp degen till två kakor som du plattar till, skär ett kryss i och naggar med gaffel.
Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter.

Klara att servera! Scones är faktiskt lite extra gott med smör som fått smälta av brödets värme och med trösocker ovanpå. Annars funkar alltid klassikerna ost och marmelad.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: