Freyjabók

Honungsglaserade rotfrukter

Kategori: Medeltid/Vikingatid

 
Dessa rotfrukter fungerar alldeles utmärkt ihop med vildsvinssteken! En oslagbar kombination som gick hem förvånansvärt bra här hemma då rotfrukter annars inte brukar vara en favorit. Tror bestämt min käre sambo tänkte om. 
 
Till ca 4-6 portioner med honungsglaserade rotfrukter behövs:
1 kålrot
2-3 morötter
1 vitkålsklyfta
1 purjolök
Smör
Honung
Salt & peppar
 

Skala rotfrukterna och skär dem i bitar. Koka dem i lättsaltat vatten ca 5 min och låt rinna av.

Bryn rotfrukterna nätt och jämnt mjuka i smör. Låt löken bryna med mot slutet.

Rör i honung och smaksätt med salt och peppar.

Servera och njut!

 
 

Vildsvinsstek med blåbärssås

Kategori: Medeltid/Vikingatid


Denna vidsvinsrätt hyllades t o m utav min förre detta lärare i chark som uttryckte det så att han "aldrig ätit så gott vildsvin!". Tack och bock, och jag säger då detsamma. Det är en absolut favorit!

För ca 4 portioner med vildsvinsstek behövs:
Drygt 1 kg vildsvinsstek
Smör
2 gula lökar
2 morötter
1 bit färsk ingefära
2 msk honung
Salt & peppar
5 dl buljong

Bryn köttet väl runt om i en stekpanna och lägg sedan steken i en gryta. Skala och skiva löken och morötterna. Tillsätt lök, morötter, ingefära, honung och buljong.
Låt köttet eftersteka på svag värme under lock och beräkna stektiden till ca 1 timme, innertemperatur på 75 grader.

Låt vila i ungsfolie innan servering.

Detta behövs till blåbärssåsen:
5 dl steksky från vildsvinskoket
1 dl vispgrädde
3 msk vetemjöl
1 dl blåbär
1 msk riven ingefära
Salt & peppar

Sila och mät stekskyn. Späd eventuellt med buljong till 5 dl. Tillsätt sedan grädden och koka upp.
Rör ut vetemjölet i kallt vatten och vispa ner det i skyn.
Låt koka 3-5 minuter.
Rör sedan försiktigt ner blåbären. Smaka av med ingefära, salt och peppar.


 

Honungsgriljerad örtkyckling med gratinerade rotfrukter

Kategori: Kyckling


Idag blev det kyckling på schemat! Egentligen är dock receptet gjort för en hel kyckling och inte kycklingfiléer, men vi orkade inte ta oss till affären utan tog vad som fanns att erbjuda hemma i kycklingväg.

För 4-5 port. med honungsgriljerad kyckling behövs:
1 kyckling ca 1,5 kg
1 tsk salt
1-2 krm vit eller svartpeppar
1 tsk stött örtkrydda, t ex körvel, dragon eller rosmarin
2 msk smält smör
1 msk honung

Sätt ugnen på 175 grader.
Salta och krydda kycklingen ut och invändigt. Lägg sedan kycklingen i en ugnssäker form eller en liten långpanna. Pensla runt om med smält smör och honung.
Stek kycklingen i ugnen tills köttet är mört och köttsaften är klar, ca 1,25-1,5 timme.

Använder du istället kycklingfilé sätter du ugnen på 200 grader och tillaga kycklingen i ca 30 min.



För de gratinerade rotfrukterna behöver du:

2-3 morötter

2 palsternackor

3 ägg

2,5 dl grädde

1 tsk salt

1 nypa svartpepper

Persilja

 

Skala och hacka morötterna och palsternackorna i bitar.


Koka i lättsaltat vatten i ca 10 min. Häll sedan av vattnet.

Blanda ägg, grädde salt och peppar till en jämn smet och häll i en smord form med avtagbar kant.

Tillsätt grönsakerna och grädda längst ner i ugnen i 175 grader i ca 40 min.

Ta bort kanten på formen och garnera med persilja.

 

 (sambon älskar honung och stod bredvid och sa "Ös på meeeeer", så mer blev det.)

Blåbärspannkaka

Kategori: Medeltid/Vikingatid


Den första rätten vi tog på oss att göra under vår medeltidsvecka här hemma var blåbärspannkaka. Bär var en stor den av den dagliga kosten under vikingatiden, såväl torkade som färska. Gjorde dock misstaget att ta frysbär (som nog inte hade hunnit tina 100%) i pannkakan. Nästa gång blir det färskplockade bär!

Till en form med blåbärspannkaka behöver du (4 port.):
2,5 dl mjöl eller 1 dl grahamsmjöl blandat med 1,5 dl vetemjöl.
0,5 tesked salt
6 dl mjölk
3 ägg
2 msk smör (smält)
2 dl blåbär

Sätt ugnen på 225 grader.
Banda alla ingredienser utom smör och blåbär till en pannkakssmet. Häll sedan i de hela blåbären och det smälta smöret. Häll i en ungssäker form och grädda i mitten av ugnen tills den är gyllenbrun (ca 20-25 min).
Servera gärna med färska bär eller en klick sylt! Jag åt med lingonsylt till, passade perfekt!

 
Receptet taget ut boken "Viking cookbook" sid. 31
 

Medeltida och vikingatida mat

Kategori: Medeltid/Vikingatid


Under mitt sista år på gymnasiet arrangerade jag och två till ett medeltids gästabud för ca 35 personer, en riktig hitt visade det sig bli! Alla närvarade utom en, som tackade nej med kommentaren "Jag gillar inte gammal mat". Men den var ju helt nygjord tänkte vi då! Självklart var denne inte den enda skeptiska, men resterande fick vi chansen att bevisa att vår äldre kulturs mat inte enbart bestod av bröd och vatten. Både den medeltida och den vikingatida maten sprutar av smak och underbara färger! I alla fall när säsongen och penningpungen tillät det. Men att säga att maten var smaklös och tråkig är långt ifrån sant.
 
Jag inspireras mest av denna boken, som handlar om just vikingatida mat. Med mängder av recept som lockade oss bestämde jag och min precis lika medeltids-galna sambo att det var dags för en mat-vecka á la medeltiden/vikingatiden!
 
Tänkte även slänga in lite matfakta från medeltiden (500-1500):
• Gaffeln blev inte ett vanligt matbestik i Sverige förens på 1800-talet. Innan dess var detta en lyxvara.
• Istället för vanligt vitt socker som vi har idag använde sig vikignarna framförallt av honung.
• Getkött var det kött som klassades med minst värde medan kalvkött klassades högt.
• Vikingarna drack inte öl eller mjöd till vardags. De vanligaste drickorna var vatten, mjölk och juice. Öl och mjöd dracks framförallt vid festtillfällen.
• Man åt inte på tallrikar, förutom vid soppa då man åt ur träskålar eller från en gryta.
• Mjöl användes inte direkt i mat (för t ex redning) utan mestadels till brödbak. Man använde dock inte jäst.
• Potatisen kom inte till Sverige förens kring 1600-talet.