Freyjabók

Scones

Kategori: Bröd


Fick sådan otrolig lust att påbörja dagen med nybakade scones häromdagen. Ibland blir jag lite sur på mig själv att jag inte oftare tar och går "den extra milen" för en god frukost, speciellt då jag tack vare jobbet ofta har gott om tid för frukosten. Det är så lätt att man äter samma frukost dag ut och dag in utan några större klagomål. Men att äta samma mat som middag flertalet dagar i rad är det inte många som kan tänka sig! Är inte det underligt... Frukost som ändå är dagens viktigaste mål.
Just scones ligger nära hjärtat för mig då de varje gång jag äter de påminner mig om de varma sommardagarna som liten då hela familjen åkte ut till sjön skiren i Finspångs-trakterna för att bada och äta kvällsmat med just nybakade scones. Det är ganska fantastiskt att hjärnan minns lukter och smaker så pass mycket bättre än just minnesbilder. Men åter till själva sconsen! Receptet går mycket enkelt att halvera och bara göra en kaka. Scones är ju tyvärr aldrig lika goda kalla som nybakade..

Detta behövs för 2 st sconesbröd:
4 dl vetemjöl
0,5 dl vetegroddar
2 krm salt
50 g smör eller margarin
2-2,5 dl mjölk

Sätt ugnen på 250 grader.
Blanda vetemjöl, vetegroddar, bakpulver och salt i en bunke. Finfördela smöret/margarinet i mjölblandningen och tillsätt mjöljen. Rör ihop med elvispens degkrokar till en kladdig deg.
Fukta händerna och dela upp degen till två kakor som du plattar till, skär ett kryss i och naggar med gaffel.
Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter.

Klara att servera! Scones är faktiskt lite extra gott med smör som fått smälta av brödets värme och med trösocker ovanpå. Annars funkar alltid klassikerna ost och marmelad.

Mommabröd

Kategori: Bröd


Det här sjukligt enkla och förbannat goda brödet är en klar favorit härhemma med sin sötma och smak av anis. Det är ett gammalt recept från sambons morfars fru, och tidigare ändå om jag har förstått det rätt. Just det här brödet är i alla fall en barnlek att göra och svårt att få fel. Sålänge det får vara i ugnen så länge som det önskar så kommer det bli ett nytt favoritbröd.

Detta behövs för en stor form med mommabröd:
1 L filmjölk
1 kg rågsikt (ca 15 dl)
3-4 dl valfri sirap (brukar oftast använda brödsirap)
2 tsk bakpulver
4 tsk bikarbonat
4 tsk mald/mortlad anis

Sätt ugnen på 100 grader.
Blanda alla ingredienser. Lättast görs detta i en hushållsassistens eller med elvispens degkrokar. Det går bra med valfri sirap. Oftast brukar jag dock använda brödsirap, men idag fick det bli det som fanns hemma, nämligen 2 dl brödsirap och 2 dl ljus sirap.

Smörj en långpanna och häll i smeten. Låt grädda på andra fasen nerifrån (eller nedersta fasen om man har en väldigt liten ugn, som vi har härhemma).
Grädda i 45 min på 100 grader. Höj sedan värmen till 175 grader och låt grädda ytterligare 30 min.
Ta ut ur ugnen och vänd långpannan upp och ner på antingen ett brödgaller (om man har) eller på bakplåtspapper/linneduk. Låt svalna och dela brödet i önskade storlekar (jag delade i 4 "limpdelar"). Det går alldeles utmärkt att frysa in!

Banoffepaj med bär

Kategori: Dessert



Just den här versionen av banoffepaj hittade jag hos Kryddburken (en utav mina favoritmatbloggar) men då jag avskyr bananer för allt i världen valde jag istället mina favoritbär, hallon och blåbär. Jag valde även bara att göra ett lager utav den, och både jag och våra gäster tyckte det blev alldeles lagom mastigt, och förbannat gott!
Själva tricket med banoffepaj är just den kondenserade mjölken som ska kokas på svag värme i ca 2 timmar.

Detta behövs för 1 st banoffepaj:
1 burk kondenserad mjölk (sockrad)
1 paket digistivekex (400 gram)
150 gram smör
2 dl grädde
1 paket färska hallon
1 paket färska blåbär
1 dubbeldaim

Koka först den kondenserade mjölken. Detta görs genom att lägga burken i en hög kastrull och täcka burken helt med vatten. Koka upp och låt sedan koka på svag värme i ca 2 timmar. Fyll på med vatten eftersom det kokar bort! Det är viktigt att burken under hela koktiden är täckt med vatten då det annars finns risk att den exploderar ut kolasås över hela köket. Inte det roligaste!
När kolasåsen som blivit utav mjölken kokat klart fyller du kastrullen med kallt vatten och låter svalna.

När mjölken kokat klar så är det bara att smälta smöret och krossa alla digistivekexen i en mixer eller med t ex en kavel (ha då kexen i en stängd plastpåse). Blanda det smälta smöret med digistiven och tryck ut i en form med löstagbara kanter. Platta till digistivebottnen ordentligt och ställ in i kylen medan du vispar grädden.
Häll sedan kolasåsen ovanpå digistivebottnen och bred sedan ut grädden ovanpå.
Strö över hallon och blåbär och den hackade dubbeldaimen.

Klart att åtnjutas!