Freyjabók

Eggy in a basket

Kategori: Frukost

En minst sagt awesome frukost, speciellt om ni nu sett V for Vendetta eller helt enkelt

alltid ätit det! Lätt att göra är det dessutom. Även om jag aldrig fått till det så som det

ser ut i filmen är det riktigt gott!

 

Du behöver:

Rostbröd

Ägg

Smör att steka i

Salt

 

Ta brödskivorna och skär ut en runt ring i mitten av dem. Brödbiten som blir över kan man antingen steka upp till toast, äta som det är, eller göra som jag: Slänga det till hunden.

 

Hetta upp stekpannan med smöret i (smör hälls alltid i kall stekpanna från början) och lägg sedan i bröden och knäck i äggen så de lägger sig i hålen i brödet. Salta något och låt steka en stund så ägget börjar stelna. Vänd sedan och låt ägget steka tills Du anser det är lagom stekt! Personligen gillar jag välstekt utan hel gula.

 

Klart att ätas!

Pasta på hot salsa

Kategori: Pasta

 

Någonting som jag aldrig kan få nog av är just pastarätter, spaghetti, makaroner, ja you name it! Det finns oändligt många pastasorter och jag älskar de allihop. Förutom möjligen vanliga idealmakaroner... De fick man nog av under barndomen! Funkar dock utmärkt när man ska göra stuvade "mackisar" som de kallar de häruppe. :)

Just den här gången hade jag en pastarätt i huvudet som vi åt en gång på kubenbadet här i Sundsvall. Det här är dock min egen variation av den då jag tyckte att det saknades något!

Ingredienser som behövs till ca 4 pers, beroende på hur mycket ni äter är:
5 dl grädde
50 g smör
3 msk mjöl
1/2 påse tex-mex ost
Salt & peppar efter smak
1 planta färsk basilika
2 paket bacon

Valfri pasta (jag använde mezze penne tricolore från Barilla)
2 burkar hot taco-sås/salsa (mildare går bra om man är känslig mot stark mat)
Vitlöksbröd (idag var jag lite lat och köpte frysta, men det går jättelätt att göra egna!)

Jag börjar med att koka pastan i saltat vatten. Jag har även en skvätt rapsolja i. Pastan får koka till den är "al dante" dvs klar men det ska fortfarande vara lite tuggmotstånd.
Bästa sättet att koka pasta är att smaka sig fram tills pastan är färdig! Utgå alltså inte slaviskt efter vad som står på förpackningen men använd den gärna som utgångspunkt. :)

(glöm inte sätta på ugnen! De flesta ugnar tar ca 10 min på sig att komma upp i temperatur.)

Under tiden pastan kokar jag såsen och steker baconet tills det är knaprigt.
Först smälter jag smöret för att sedan vispa ner mjölet tills klumparna försvinner. Blanda sedan i en del av grädden och blanda för att sedan blanda i den resterande grädden.
Låt såsen skjuda tills den tjocknat riktigt ordentligt. Då häller du i salt och peppar tillsammans med osten.
Smaka av!
När du är nöjd med smaken hackar du alla löv från basilikan (spara ett par stycken om du vill ha att toppa med på tallriken) och blandar i.
Häll sedan av det överblivna fettet från baconet och blanda i baconet sist i såsen.
Nu är det dags att blanda den färdiga av avrunna pastan med såsen! Häll bara såsen över pastan och vänd ner.
Då är maten klar för att läggas upp för servering. Börja med ett lager med taco-sås gör att sedan lägga upp en hög av pastasåsen ovanpå. Toppa med basilika och nygräddat vitlöksbröd till och det är klart!

 

Borde även fungera utmärkt att köra på créme fraiche istället för grädde. Grädden blandat med redningen har en förmåga att få en något lim-liknande konsistens som man kanske inte uppskattar.