Freyjabók

Stekt lax med röra

Kategori: Fisk

Lax, eller ja fisk i allmänhet, har jag aldrig varit speciellt förtjust i... Har dock en rätt som lärt mig äta lite mer lax i alla fall. Dock kräver det mer sås än fisk, men lax får jag i mig i alla fall!
 
För ca 4 portioner (Beroende på hur mycket sås man äter, och jag äter en hel del:
4 laxfiléer
Citronpeppar
Salt
Ca 16 medelstora potatisar
 
För den kalla såsen:
5 dl creme fraiche
1 burk stenbitsrom
Ca 360 g räkor/1 burk räkor i lake
1 litet paket dill
Citronsaft
Salt
Peppar
 
Koka potatisen i saltat vatten. När vattnet börjat koka så sätt in laxfiléerna med citronpeppar på i ugnen på 200 grader i ca 15-20 min.
Under tiden potatisen kokar och laxen är i ugnen går det snabbt att röra ihop såsen. Blanda creme fraichen med stenbitsrom, salt & peppar, (hackad) dill och citronsaft. Smaka av ordentligt och tillsätt mer kryddor om så behövs.
Rör inte i räkorna förens strax innan servering då de kan bli lite sega av att ligga länge, dock går de alldeles utmärkt att äta ändå!
Tänk på att krama ur räkorna vatten om du använder frysta räkor som du tinat. Det behöver du dock inte göra om räkorna legat i lake.



And voila!

Ale-gryta

Kategori: Grytor

Ale-gryta är vad vi kallad den då inspirationen för den kommer från en älg-gryta som vi åt på Ale vikingamarknad. Den var så otroligt god att den bra var tvungen att göras om! Dock minns jag inte riktigt vad den innehöll men hittade en "Viltkrydda" som den så fint hette från Kryddhuset som luktade väldigt likt just orginalet av Ale-grytan.
Det har i alla fall blivit lite utav en favorit här hemma speciellt då det känns lite medeltid att äta den, även om den ju egentligen inte är autentisk. Speciellt med tanke på att vi brukar slänga i potatis för att fylla ut den lite, och som vi alla vet fanns inte potatis i Sverige under medeltiden. Visst vet alla det? Nu vet ni, huvudsaken.
Jag använder förresten älgskav istället för grytbitar av älg, för att det är så svårt att få tag på om man inte har kontakter..
 
För en ganska stor gryta (Jag använder min Le Creuset-gryta på ca 4 L) med Ale-gryta behövs:
2 pkt älgskav
5 dl grädde
5 dl creme fraiche
ca 4 morötter
ca 6 potatisar
Viltkrydda (kryddhusets)
Salt
Peppar
2-3 msk kalvfond (ej utspätt)
Ett par droppar soja
(Vitlökspeppar)
(Ideal/maizenamjöl)
(Färsk basilika)
 
• Tina köttet antingen helt elled delvis beroende på hur du vill ha det i grytan sen. Tinar du det helt blir det småbitar av köttet i grytan (nästan som färs) medan du kan skiva köttet i valfri storlek om köttet inte är helt tinat.
• Bryn köttet och tillsätt därefter grädden, fonden och sojan.
• Skiva potatisen i små kuber, tillsätt den sedan.
• Börja krydda med salt, peppar och viltkrydda. Det krävs ganska mycket viltkrydda. En gång tillsatte jag även vitlökspeppar, funkade kanon det med!
Här kan du även tillsätta ideal/maizenamjöl om du vill ha grytan lite tjockare.
• Låt koka tills potatisen nästan är klar, tillsätt då de delade och skivade morötterna. Jag vill gärna ha ganska mycket tuggmotstånd på mina morötter varpå jag tillsätter de så sent.
Här slängde jag även i den färska basilikans hela blad, för att få koka med den sista stunden.
• Låt koka tills potatisen är klar.
• Klart!
 
Serveras med valfritt bröd (vi har framförallt användt baguette), ost och smör.
 

Lingonsylt

Kategori: Sylt & saft


Tog mitt syltkokande ett snäpp till och tog mig ut i det fina höstvädret  och plockade mig lite lingon! Det är ju så mycket godare med hemmagjord sylt än köpt. I alla fall när man som jag är uppväxt utan köpsylt.

Till en stor burk/två små burkar med lingonsylt behövs:
1 L sköljda och rensade lingon
1,2 dl vatten
1,7 dl syltsocker
1,2 dl strösocker

(Tyckte dock att sylten blev för hård så nästa gång ska jag slänga i några extra skvättar vatten)

Börja med att koka upp lingonen med vattnet och låt koka ca 5-10 min. Skumma väl (ta bort skummet som bildas vid kokningen) och rör om då och då. När bären kokat klart tillsätter du sockret lite i taget under omrörning så du ser att det löser upp sig i sylten.
Häll upp den färdiga sylten i rengjorda och varma burkar med skruvlock eller som har gummiring som täckning. Förslut direkt.
Sylten förvaras bäst i kyl då den håller längre vid kyla.




Blåbärssylt

Kategori: Sylt & saft

De sa att det skulle bli ett dåligt bärår i år men jag tror bestämt att de misstog sig på den fronten, för bär har det funnits och stora sådana också bara de växte till sig! Så jag bestämde mig för att lära mig att göra sylt, och det gjore jag också. Busenkelt dessutom med syltsocker! Och då jag rensar samtidigt som jag plockar slipper jag en stor del av det jobbet även, kanon!

Detta är vad som behövs för 1 stor/två små burkar med blåbärssylt:
1 L Blåbär, sköljda och rensade
1,5 dl Syltsocker
1,5 dl Strösocker
1 msk Vanilinsocker
0,5 Vaniljstång
0,3 dl vatten


Varva socker och blåbär i ca tre lager, häll sedan på vanilinsockret och lägg i den urskrapade vaniljstången samt innhåll och vattnet. Starta plattan på medelvärme och låt koka upp under omrörning.


När sylten börjat koka låter du den koka i ca 15 min samtidigt som man skummar väl (tar bort det skum som bildas under koktiden). Ta även ur vaniljstågen.
Häll upp den nygjorda sylten direkt i rena och varma burkar med skruvlock eller gummiring som tätning samt förslut. Förvara de kylt så håller de längre.
 

And voila! Supergod vad den dessutom. Brukar ha några klickar i filen på morgonen, mycket godare än redan smaksatt fil/yoghurt!