Freyjabók

Köttbullar & brunsås

Kategori: Sås


Det finns så otroligt mycket olika recept på köttbullar att i alla fall jag blir lite snurrig varje gång jag ger mig på att hitta det "rätta" receptet. Det har i alla fall slutat med en blandning av alla möjliga olika recept och jag har faktiskt gett upp hoppet om att få köttbullarna helt runda, det blir de aldrig för mig, vad jag än gör och hur "torr" jag än gör smeten. Så det har jag helt enkelt gett upp, det är ju faktiskt smaken som räknas! För vad slår egentligen ett par riktigt saftiga köttbullar tillsammans med en god grädd/brunsås och potatis. Inte mycket för mig i alla fall! Husmanskost när det är som bäst. Helt klart.

Detta behövs för en plåt med köttbullar:
800 g köttfärs (jag använder helst nöt, ca 10-15% )
1 tsk salt
1 äggvita
1,5 dl mjölk
1,5 dl grädde
1,5 dl ströbröd
1 tsk Tony Chachere's Original Creole
Mycket nymalen svart och vitpeppar (eller Den femte kryddan från Naturkraft)

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda grädde, mjölk, ströbröd, och kryddor. Låt stå och dra ca 30 min. Gör undertiden nedan:
Blanda köttfärsen med saltet. Ha sedan i äggvitan, blanda.
Blanda sedan köttfärsen med ströbrödsblandningen samt fond, rör om, men rör inte för länge, då blir smeten seg. Det ska vara precis blandat.
Rulla köttbullarna i önskvärd storlek (ha blöta händer för att undvika onödigt kladd) och bryn de lätt i pannan innan de läggs i en varm ungform med smör i. Låt köttbullarna stå i ugnen ca 15 min, sen är de klara att servera!

Detta behövs för min grädd/brunsås:
2,5 dl creme fraiche
3 dl grädde
0,5-1 dl matlagningvin (rött)
Ca 0,5 dl oxfond
1 tsk soja
Mycket nymalen svart- & vitpeppar
1-2 msk maizenaredning
1 tsk socker

Blanda ihop allting förutom maizena, tillsätt sedan maizena om du vill ha tjockare konsistens. Koka upp.
Smaka av med mer salt och peppar om så behövs.




Honungskaka

Kategori: Mjuka kakor

 
Sambon började prata minnen och började då prata om honungskaka, så vad gör man inte för att återuppliva gamla minnen åt sambon sin! Var ett bra tag sedan jag åt det även så varför inte.
 
Detta behövs för 1 honungskaka:
3 st ägg
1,5 dl socker
75 gram smör
1 dl honung
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
Rivet skal av en halv citron
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker poröst (Med andra ord tills det blir ljusare och fluffigare. Smält smöret för att sedan hälla i honungen så att smör och honung blandas och smälter ihop.
Rör ner smörblandningen och riv ner citronskalet i ägg och sockerblandningen.
Blanda mjöl och bakpulver för sig och vänd försiktigt ner mjölblandningen i smeten. Vispa inte för då vispar du ut luften ur smeten och det kan resultera i att hela kakan sjunker ihop.
Häll smeten i en smord och bröad form, jag tog en klassisk med hål i mitten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 min. Känn med sticka när kakan är klar, stickan ska vara torr.
Täck dock gärna kakan med folie mot slutet av gräddningstiden då utan gärna bräns när en kaka innehåller så mycket socker.
Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper och vänta ett tag med att ta bort formen.
 
Servera gärna med vispad grädde och färska bär!
 
 

Tjälknöl med svampsås

Kategori: Sås


Tjälknöl är en ursprungligen norrländsk maträtt som jag hört en hel del om, och ätit ett par gånger, sedan jag flyttade hit. Det finns oftast att finnas som kallskuret på t ex julborden häruppe. En mör och saftig kötträtt som tillagas på låg värme en längre tid för att sedan läggas i saltlake ett par timmar. Hualigen vad gott det kan vara!
Ursprungligen tillagas det på oftast älg, men även nöt. Der går dock även att tillaga av fläsk, fågel, vildsvin, o s v.
Speciellt gammalt är receptet dock inte, utan sägs ha uppfunnits av Ragnhild Nilsson i Torpshammar (Sundsvalls Tidning, Rahnhild Nilsson) som skickade in receptet till ICA-kuriren där det vann titeln "Medelpads nya landskapsrätt" 1982.

För oss fick detta bli vår nyårsmat, och nog blev det en festmåltid alltid! Speciellt då vi hade folk från mina hemtrakter på besök som aldrig ätit, eller ens hört talas om det innan. Men en hitt blev det, minsann! Men nog tog det sin lilla tid, ca 15 timmar, mer eller mindre. Den exakta tiden vet jag faktiskt inte.

För tjälknöl till 4 personer behövs:
1 st stek, gärna älg.

Saltlake:
1 L vatten
1 dl salt
1 msk socker
7 st svartpepparkorn
5 st enbär
1/2 buljongtärning
1-2 vitlöksklyftor
2 st lagerblad

Lägg steken i en ugnsäker form djupfryst, sätt sedan in den frysta steken nere delen av ugnen på 75 grader. Efter ett par timmar har steken tinat, sätt då i en stektermometer och stek köttet till den temperatur du vill ha det i. Jag stekte till 65 grader då jag ville ha köttet rosa. Det tog ca 9-10 timmar.
Koka upp saltlagen och låt svalna.

Älgkött:
"Rare": 55 grader
Medium: 62
"Well done": 70-75

När steken nått den temperatur jag vill ha tar jag ut den och låter den kallna. Därefter lägger jag steken tillsammans med saltlaken i dubbla plastpåsar och försluter. I laken ska den ligga i 4-5 timmar. Ligger köttet för länge finns det en risk att det blir för salt. Torka köttet lätt med hushållspapper när det tas ut ur påsen.

Servera köttet kallt och skivat i tunna skivor tillsammans med t ex en potatisgratäng. Vi åt den till sötpotatisgratäng, svampsås och blandsallad.

Detta behövs till svampsåsen:
3 dl grädde
3 dl creme fraiche
8 st mortlade torkade svampar, jag använde svart trumpetsvamp samt kantareller.
Oxfond
Salt
Peppar

Blanda grädde, creme fraiche och svampar. Smaka av med salt, peppar och fond.
Löjligt enkelt men nå djävulskt gott!

 
 

Pannacotta: Vanilj & choklad

Kategori: Dessert

 
Jag och pannacotta går som sagt lite hand i hand, och har ju aldrig riktigt förstått folks rädsla för gelatinblad. Vad är det egentligen folk är så rädda för? Det enda man måste göra är att blötlägga de i ca 5-10 min och sedan krama ur så mycket vatten som möjligt! Sen får ju inte grädden vara kall, men den behöver inte heller vara vid kokpunkten när man lägger i gelatinbladen.
Visste ni förresten att pannacotta betyder "kokt grädde"?
 
Till nyår 2012 gjorde jag till dessert två stycken pannacotta, i en. Det fick bli de säkra korten vanilj och choklad, men nästa gång ska jag mig nog ta och testa en tredelad i mörk, ljus och vit choklad! Möjligheterna är enorma med just pannacotta, precis som med chokladmousse.
 
Den här desserten föreslår jag att man delar upp på två dagar. Det tar inte lång tid att tillreda en pannacotta, men det tar desto längre tid för den att stelna. Minst 3 timmar måste den stå i kylen, men oftast tycker jag det tar längre tid än så att få den att stelna till perfektion.
Så jag gjorde chokladpannacottan kvällen innan och lät den stå över natten varpå jag på morgonen/förmiddagen tillrädde vaniljpannacottan som sedan fick stå fram till middagen och stelna. Blev perfekt!
 
Dessa två recept tillsammans blir ca 6 st pannacotta. Annars blir det ca 4 pannacotta per recept.
 
Detta behövs till chokladpannacottan:
2 dl vispgrädde
2 msk socker
100 g mjölkchoklad
3/4 av ett gelatinblad
Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Låt ligga minst 5 min, gärna 10, innan de läggs ner i grädden.
Koka upp grädde och socker. Dra av det från plattan och låt stå under lock i ca 10 min.
Ta upp gelatinbladen och krama ur de ordentligt så det inte följer med onödigt vatten. Lägg de sedan i gräddblandningen och rör om så att de smälter.
Hacka chokladen ganska fint och häll i en separat bunke. Häll sedan över gräddblandningen och rör om väl till allting smält ihop till en jämn smet.
Dela upp blandningen i formar och låt stå i kylen minst 3h.
 
Detta behövs till vaniljpannacottan:
4 dl vispgrädde
1 st vaniljstång
0,5 dl socker
1,5 gelatinblad
 
Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Låt ligga minst 5 min, gärna 10, innan de läggs ner i grädden.
Skär upp vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka sedan upp grädden tillsammans med vaniljstången (både frön och det som är kvar av stången) och sockret. Dra av det från plattan och låt stå under lock i ca 10 min. Sila sedan gräddplandningen genom en fintrådig sil.
Ta upp gelatinbladen och krama ur de ordentligt så det inte följer med onödigt vatten. Lägg de sedan i gräddblandningen och rör om så att de smälter.
Ta ut formarna med choklad pannacottan och häll vaniljpannacottan ovanpå. Ställ in i kylen och låt stå minst 3h, gärna mer.
 
Toppa med valfria bär eller frukt. Gärna med lite florsocker ovanpå!