Freyjabók

Sötpotatisgratäng

Kategori: Gratäng

Sötpotatisgratäng var någonting jag åt för första gången på Oskar här i Sundsvall. Deras sötpotatisgratäng är för djävla god, rent ut sagt! Så ger mig lite då och då på att försöka återskapa orginalt, och den här blir nästan lika god! Nackdelen med just sötpotatis är att den är väldigt lätt att sönderkoka, så här gäller det att vara extra vaksam så att potatisbitarna blir mjuka men inte mosiga.
 
Det som behövs för en stor form sötpotatisgratäng:
ca 5 st sötpotatisar (de är ganska stora)
1 st chili/2 tsk sambal oelek
En halv purjolök
3 st vitlöksklyftor
4 dl grädde
Ideal/maizenamjöl (eventuellt)
Salt
Peppar
2-3 dl riven ost, valfri
 
Skiva sötpotatisen i mindre klyftor genom att dela de på längden för att sedan skiva de i ca 0,5 cm tjocka skivor. Häll i grädden tillsammans med potatisklyftorna, chilin, purjolöken och vitlöken. Smaka av med salt och peppar. Koka potatisen med grädden i ca 10 min under omrörning tills grädden börjar tjockna (red eventuellt med maizena/idealmjöl för att undvika att koka sönder potatisen, att byta ut 1-2 dl creme fraiche istället för 1-2 dl av grädden går också bra).
Häll upp blandningen i en ugnsäker form och strö över osten.
Sätt in i ugnen ca 15 min (eller tills osten fått fin färg/att potatisen känns mjuk).
Låt gratängen svalna något innan den serveras!