Freyjabók

Vildsvinsstek med blåbärssås

Kategori: Medeltid/Vikingatid


Denna vidsvinsrätt hyllades t o m utav min förre detta lärare i chark som uttryckte det så att han "aldrig ätit så gott vildsvin!". Tack och bock, och jag säger då detsamma. Det är en absolut favorit!

För ca 4 portioner med vildsvinsstek behövs:
Drygt 1 kg vildsvinsstek
Smör
2 gula lökar
2 morötter
1 bit färsk ingefära
2 msk honung
Salt & peppar
5 dl buljong

Bryn köttet väl runt om i en stekpanna och lägg sedan steken i en gryta. Skala och skiva löken och morötterna. Tillsätt lök, morötter, ingefära, honung och buljong.
Låt köttet eftersteka på svag värme under lock och beräkna stektiden till ca 1 timme, innertemperatur på 75 grader.

Låt vila i ungsfolie innan servering.

Detta behövs till blåbärssåsen:
5 dl steksky från vildsvinskoket
1 dl vispgrädde
3 msk vetemjöl
1 dl blåbär
1 msk riven ingefära
Salt & peppar

Sila och mät stekskyn. Späd eventuellt med buljong till 5 dl. Tillsätt sedan grädden och koka upp.
Rör ut vetemjölet i kallt vatten och vispa ner det i skyn.
Låt koka 3-5 minuter.
Rör sedan försiktigt ner blåbären. Smaka av med ingefära, salt och peppar.


 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: