Freyjabók

Honungskaka

Kategori: Mjuka kakor

 
Sambon började prata minnen och började då prata om honungskaka, så vad gör man inte för att återuppliva gamla minnen åt sambon sin! Var ett bra tag sedan jag åt det även så varför inte.
 
Detta behövs för 1 honungskaka:
3 st ägg
1,5 dl socker
75 gram smör
1 dl honung
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
Rivet skal av en halv citron
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker poröst (Med andra ord tills det blir ljusare och fluffigare. Smält smöret för att sedan hälla i honungen så att smör och honung blandas och smälter ihop.
Rör ner smörblandningen och riv ner citronskalet i ägg och sockerblandningen.
Blanda mjöl och bakpulver för sig och vänd försiktigt ner mjölblandningen i smeten. Vispa inte för då vispar du ut luften ur smeten och det kan resultera i att hela kakan sjunker ihop.
Häll smeten i en smord och bröad form, jag tog en klassisk med hål i mitten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 min. Känn med sticka när kakan är klar, stickan ska vara torr.
Täck dock gärna kakan med folie mot slutet av gräddningstiden då utan gärna bräns när en kaka innehåller så mycket socker.
Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper och vänta ett tag med att ta bort formen.
 
Servera gärna med vispad grädde och färska bär!
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: