Freyjabók

Honungsgriljerad örtkyckling med gratinerade rotfrukter

Kategori: Kyckling


Idag blev det kyckling på schemat! Egentligen är dock receptet gjort för en hel kyckling och inte kycklingfiléer, men vi orkade inte ta oss till affären utan tog vad som fanns att erbjuda hemma i kycklingväg.

För 4-5 port. med honungsgriljerad kyckling behövs:
1 kyckling ca 1,5 kg
1 tsk salt
1-2 krm vit eller svartpeppar
1 tsk stött örtkrydda, t ex körvel, dragon eller rosmarin
2 msk smält smör
1 msk honung

Sätt ugnen på 175 grader.
Salta och krydda kycklingen ut och invändigt. Lägg sedan kycklingen i en ugnssäker form eller en liten långpanna. Pensla runt om med smält smör och honung.
Stek kycklingen i ugnen tills köttet är mört och köttsaften är klar, ca 1,25-1,5 timme.

Använder du istället kycklingfilé sätter du ugnen på 200 grader och tillaga kycklingen i ca 30 min.



För de gratinerade rotfrukterna behöver du:

2-3 morötter

2 palsternackor

3 ägg

2,5 dl grädde

1 tsk salt

1 nypa svartpepper

Persilja

 

Skala och hacka morötterna och palsternackorna i bitar.


Koka i lättsaltat vatten i ca 10 min. Häll sedan av vattnet.

Blanda ägg, grädde salt och peppar till en jämn smet och häll i en smord form med avtagbar kant.

Tillsätt grönsakerna och grädda längst ner i ugnen i 175 grader i ca 40 min.

Ta bort kanten på formen och garnera med persilja.

 

 (sambon älskar honung och stod bredvid och sa "Ös på meeeeer", så mer blev det.)

Kommentarer


Kommentera inlägget här: