Freyjabók

Blåbärspannkaka

Kategori: Medeltid/Vikingatid


Den första rätten vi tog på oss att göra under vår medeltidsvecka här hemma var blåbärspannkaka. Bär var en stor den av den dagliga kosten under vikingatiden, såväl torkade som färska. Gjorde dock misstaget att ta frysbär (som nog inte hade hunnit tina 100%) i pannkakan. Nästa gång blir det färskplockade bär!

Till en form med blåbärspannkaka behöver du (4 port.):
2,5 dl mjöl eller 1 dl grahamsmjöl blandat med 1,5 dl vetemjöl.
0,5 tesked salt
6 dl mjölk
3 ägg
2 msk smör (smält)
2 dl blåbär

Sätt ugnen på 225 grader.
Banda alla ingredienser utom smör och blåbär till en pannkakssmet. Häll sedan i de hela blåbären och det smälta smöret. Häll i en ungssäker form och grädda i mitten av ugnen tills den är gyllenbrun (ca 20-25 min).
Servera gärna med färska bär eller en klick sylt! Jag åt med lingonsylt till, passade perfekt!

 
Receptet taget ut boken "Viking cookbook" sid. 31
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: